N a t u u r

Alsof je door een dicht bos wandelt. Dat is de ervaring wanneer je door het Kruiswegpark wandelt. Terwijl de Parklaan nooit meer dan een tiental meters van je verwijderd is.

 

De al negentig jarige Pierre Cuypers tekende voor het oorspronkelijke schets/grondplan voor het park. Hij wist in deze driehoek (aanvankelijk 1 hectare 43 are 93 ca,  uiteindelijk 1 hectare en 70 are groot) bij de Kloostertuin en Parklaan, een kleine oase van rust te creëren.

 

Het plan van Cuypers was te duur en ging niet door. Onder rectoraat van pater W. Reiring (1881-1943) werd het al eerder ontstane idee voor de aanleg verder gestalte gegeven. Men heeft namelijk op een vernuftige manier in het terrein kronkelpaden vlak naast elkaar uitgegraven en met de grond die hierdoor vrijkwam hoge bermen naast de paden aangelegd. Deze bermen beplant met bomen en heesters, beletten in de zomermaanden het uitzicht van het ene pad op het andere. In elk geval krijgt de bezoeker de indruk over een hele lange slingerende weg te lopen.

 

De originele weelderige beplanting werd destijds geleverd door de firma Van der Bom uit Roosendaal. Het werk werd uitgevoerd door een tuinarchitect uit Boskoop die het oorspronkelijke grondplan van dr. Cuypers zwier en uitbreiding gaf. Een park met een gevarieerd bomenbestand (Amerikaans eiken, lindebomen, Nederlandse zomer- en wintereik, beukenbomen) van meer dan 85 jaar oud.

 

Lees meer over de mooie natuur van het Kruiswegpark in de bijlage (PDF).

Download
RMD_13-Kruiswegpark_v2.pdf
Adobe Acrobat document 742.1 KB