R e s t a u r a t i e w e r k z a a m h e d e n


De gerestaureerde Romeinse soldaat op de Calvarieberg | © 2023 René Roosjen
De gerestaureerde Romeinse soldaat op de Calvarieberg | © 2023 René Roosjen

RESTAURATIE BEELD CALVARIEBERG VOLTOOID 

 

ROERMOND. Met de restauratie van het beeld van een Romeinse soldaat op de Calvarieberg heeft Geleense kunstenaar Armand Mathijs dit project voltooid.

 

De rechterarm van de soldaat die was afgebroken door vandalisme is geheel opnieuw gemaakt met een speciale mortel uit Frankrijk die ook gebruikt wordt bij de Notre Dame in Parijs. Verder heeft de soldaat een nieuwe neus gekregen en een speer. 

 

De Calvarie-groep is begin vorige eeuw gemaakt door Jean Geelen (1852-1926). Een eerdere restauratie dateerde van kort na de Tweede Wereldoorlog, maar niet natuurgetrouw volgens de versie van Geelen. De groet van de soldaat zou verkeerd kunnen worden uitgelegd. Bij de restauratie nu in 2023 is teruggegrepen naar fotomateriaal rond de jaren twintig van de vorige eeuw. Bij eerdere opknapbeurten van staties eind vorige eeuw was de Roermondse kunstenaar Dick van Wijk nauw betrokken.

 

De stichting Kruiswegpark heeft de restauratie kunnen bekostigen door bijdragen van de Stichting Ton Tonnaer en van de Roermondse Stichting 1880;   voor een derde deel door een uitkering van de verzekering.

 

In De Limburger van dinsdag 27 juni 2023 is bij de afsluiting van de restauratie een artikel verschenen van de hand van Hans Straus, met foto’s van Jan-Paul Kuit.