B l o e m e n t a p i j t

Ook dit jaar is er weer een prachtig bloementapijt te bewonderen in het Kruiswegpark. Dit van 10 - 17 september 2023.  Het bloementapijt altijd samen met de Open Monumentdag.

 

Het bloementapijt is te zien tijdens de openingstijden van het park.


Sinds 1995 worden door leden van een werkgroep in September jaarlijks twaalf bloemenkunstwerken gemaakt. Vaak met een religieus thema. Een tapijt met twaalf kunstwerkjes.

 

Een traditie die ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de 'Kapel in 't Zand' is gestart en tot op de dag van vadaag wordt voortgezet. Het bloementapijt luidt tevens het einde van het bedevaartseizoen in en valt altijd samen met 'Open Monumentendag'.

 

De bloemen die in het tapijt worden verwerkt, worden geschonken door kwekerijen en door bloemisten uit de omgeving. Jaarlijks trekt het tapijt vele (trouwe) bezoekers. 

Ook in de jaren vijftig en zestig werden er al bloemenlopers gemaakt in het park. Ook nu ter gelegenheid van het afsluiten van het bedevaartseizoen.

 

De zus van pater Pieters, Netje Pieters, die aan de Heinsbergerweg het postkantoor runde, was verantwoordelijk voor deze tapijten. 'Onder haar vaardige en kunstzinnige leiding werd menige bloemeloper in het Kruiswegprark gelegd ter opluistering van de sluitprocessies en octaven', zo staat te lezen in het jubileumboek ' Het Kruiswegpark'.

 

Netje Pieters overleed op 16 september 1967 in het St. Laurentiusziekenhuis in Roermond.


Impressie Bloementapijt Kruiswegpark | 10 - 15 september 2022

Het bloementapijt in het Kruiswegpark is niet alleen met veel aandacht gemaakt door zo’n veertig vrijwilligers, het kreeg ook veel aandacht van het publiek. Dit jaar was het thema ‘Honderd jaar Kruiswegpark’; het ontwerp is gemaakt door Carl Lücker.

 

Het bloementapijt is tot en met 15 september nog te bezichtigen. Gemist? Kijk dan hieronder naar de reportage die we maakten met Marie-José Frencken. Zij is één van de initiatiefnemers van de werkgroep 'Bloementapijt Kruiswegpark'.

 

Het Bloementapijt aan het Kruiswegpark kent een lange geschiedenis. Lees er hier meer over. 

 

Dank is verschuldigd aan de sponsors die we graag met naam noemen:

Bloemenhal Piet Peeters, Cox Hoveniers, Bloemist ’t Haldert Herkenbosch, Marie-Fleur Herten, Gerja Helden BV Helden, Bloemkwekerij Franssen vd Heuvel Reuver, Boels Roermond, ’t Kepels Winkelke, Stichting Organisatie Wijkfeesten Kapel in ’t Zand en Stichting Kruiswegpark.

 

Foto's René Roosjen