I n  d e  m e d i a


Foto: Nederlands Veteranen Instituut © 2024
Foto: Nederlands Veteranen Instituut © 2024

 

KRUISWEG VOOR MILITAIREN, VETERANEN EN HUN THUISFRONT

 

Nederland kent ruim 100.000 veteranen. Zij zijn over de gehele wereld ingezet in oorlogsomstandigheden of vergelijkbare situaties inclusief vredesmissies. Om heb erkenning en waardering te geven, wordt jaarlijks, eind juni de Nationale Veteranendag georganiseerd. 

 

Maar er wordt op kleinere schaal veel meer gedaan. 

Zo organiseren het Nationaal Katholiek Thuisfront en de Dienst RK Geestelijke Verzorging bij het ministerie van Defensie op Goede Vrijdag een Kruisweg voor militairen, veteranen en hun gezinnen, in het Kruiswegpark in Roermond. Het is dit jaar voor de 15de keer dat de Kruisweg voor veteranen en hun thuisfront plaats vindt en is daarmee inmiddels een gewaardeerde traditie geworden. 

 

Krijgsmachtbisschop Mgr. Everard de Jong en Hoofdkrijgsmachtaalmoezenier Jean-Paul Thöni zullen de tocht openen door het aansteken van een uitzendkaars in de kapel In ’t Zand. Tijdens de Kruisweg worden relevante passages uit de Bijbel gekoppeld aan ervaringen van veteranen en hun thuisfront, hetgeen indrukwekkende verhalen oplevert. 

 

De Kruisweg start op Goede Vrijdag 29 maart om 15.00 uur in de Kapel in ’t Zand en is behalve voor alle militairen, veteranen, hun achterban en overige belangstellenden, natuurlijk ook voor de parochianen vaan Roermond toegankelijk. Er worden ook diverse autoriteiten vanuit Defensie uitgenodigd, evenals het gemeentebestuur van Roermond. 


De gerestaureerde Romeinse soldaat op de Calvarieberg | © 2023 René Roosjen
De gerestaureerde Romeinse soldaat op de Calvarieberg | © 2023 René Roosjen

RESTAURATIE BEELD CALVARIEBERG VOLTOOID 

 

ROERMOND. Met de restauratie van het beeld van een Romeinse soldaat op de Calvarieberg heeft Geleense kunstenaar Armand Mathijs dit project voltooid.

 

De rechterarm van de soldaat die was afgebroken door vandalisme is geheel opnieuw gemaakt met een speciale mortel uit Frankrijk die ook gebruikt wordt bij de Notre Dame in Parijs. Verder heeft de soldaat een nieuwe neus gekregen en een speer. 

 

De Calvarie-groep is begin vorige eeuw gemaakt door Jean Geelen (1852-1926). Een eerdere restauratie dateerde van kort na de Tweede Wereldoorlog, maar niet natuurgetrouw volgens de versie van Geelen. De groet van de soldaat zou verkeerd kunnen worden uitgelegd. Bij de restauratie nu in 2023 is teruggegrepen naar fotomateriaal rond de jaren twintig van de vorige eeuw. Bij eerdere opknapbeurten van staties eind vorige eeuw was de Roermondse kunstenaar Dick van Wijk nauw betrokken.

 

De stichting Kruiswegpark heeft de restauratie kunnen bekostigen door bijdragen van de Stichting Ton Tonnaer en van de Roermondse Stichting 1880;   voor een derde deel door een uitkering van de verzekering.

 

In De Limburger van dinsdag 27 juni 2023 is bij de afsluiting van de restauratie een artikel verschenen van de hand van Hans Straus, met foto’s van Jan-Paul Kuit. 


foto René Roosjen
foto René Roosjen

ONDERHOUD | KRUISWEGPARK op z'n Paasbest!

 

In het Kruiswegpark is de onderhoudsploeg wekelijks op twee vaste dagen in de weer. Voor de klussen op grote hoogte komt een gespecialiseerd bedrijf.

 

Vorige week is er weer hard gewerkt en ook deze week zijn ze volop aan de gang. Samen zorgen ze ervoor dat het Kruiswegpark op zijn paasbest is.

 

Kijk in de agenda voor de activiteiten rond pasen.


KRO-NCRV-uitzending Kruisweg Kapel 

 

KRO-NCRV heeft woensdag 15 maart opnamen gemaakt van een bedevaart langs de staties in het Kruiswegpark.

 

In de Kapel in ’t Zand is koorzang opgenomen.

 

De uitzending is te zien op Goede Vrijdag 7 april om 15:00 uur op NPO2.


Foto: ViaLimburg
Foto: ViaLimburg

2022 | JULI| Kruiswegpark in Collumn Sjra Puts - Via Limburg

 In de column 'In en oet de sjtad' van Sjra Puts van 13 juli besteedt Sjra aandacht aan het Kruiswegpark. Dit mede n.a.v. een gesprek dat hij met voorzitter René Roosjen van de stichting Kruiswegpark had.

 

Hij haalt herinneringen op, waarin hij erkent veelal voorbij het park te zijn gefietst, zonder echt stil te staan bij de religieuze, historische, culturele en natuurwaarde van het park. 

 

Speciale aandacht is er voor het concert van 'de Famfaar' en 'het Balkan Orchestra' komende 16e juli.

 

U kunt het hele artikel lezen via deze link.

 


Foto: Math de Ponti
Foto: Math de Ponti

15 APRIL 2022 | KRUISWEG - FAKKELTOCHT

 

Op Goede Vrijdag werd er 's avonds op initiatief van scoutinggroep Pater Bleys een Kruistocht gehouden. Vanaf de Kapel liepen de deelnemers met fakkels naar het Kruiswegpark.

 

Daar werd de Kruisweg gelopen. Met deze link kunt u een sfeerimpressie van de avond bekijken. De foto's en compilatie werd gemaakt door M. de Ponti.

 

 


Foto: Peter Willemse
Foto: Peter Willemse

2022 | APRIL | Kruiswegpark internationaal in beeld

 

Het Kruiswegpark is in beeld gebracht voor een internationale productie over het lijdensverhaal. In de video van een half uur is het Kruiswegpark na vijftien minuten te zien, om precies te zijn bij 15.38 (zie You Tube link).

 

Op 11 februari zijn de opnames gemaakt in het Kruiswegpark bij statie 3 en 9. Twee aalmoezeniers (landmacht en marine) hebben in het Engels stukken uit het lijdensverhaal gelezen. Andere landen hebben ook opnames aangeleverd.

 

De gehele compilatie van alle landen wordt uitgezonden op Goede Vrijdag, niet op TV maar digitaal. U kunt hier naar de beelden kijken.

 


2021 | ANWB borden | infoborden geplaatst Kapeller Kwartier

Dankzij de ANWB en de Gemeente Roermond zijn informatieborden geplaatst bij vijf markante plekken van de Kapel in ’t Zand. Het initiatief ligt bij het Kapellerkwartier waarin vertegenwoordigd zijn de Kapel in ’t Zand, het Kruiswegpark, D’n Aje Kirkhoaf, De Kepelse Meule en de Galgenberg. De onthulling is op 10 december verricht door wethouder Angely Waajen en rector Karel Weerkamp. Ook wethouder Smitsmans was aanwezig en onder meer voorzitter Cassandra Seelemeijer van de wijkraad en voorzitter Fons Zijlstra van de Stichting Ruimte.